keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Gazdasági Havi Tájékoztató 2023. június

TARTALOM:

A vállalkozások pénzügyi helyzete

A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) féléves konjunktúravizsgálata részeként 2023 áprilisában összesen 2 061 hazai vállalkozás vezetője számolt be pénzügyi helyzetéről. A legtöbb vállalkozásnak a 2023 áprilisát megelőző hónapokban az energiahordozók kifizetése jelentette a legnagyobb pénzügyi problémát, ezt követte az adók és járulékok befizetése, valamint a munkabérek kifizetése.

A minimálbér emelésére adott vállalati válaszok és béremelési tervek a hazai cégek körében

Elemzésünk a hazai vállalkozások 2023-as minimálbér-emelésre adott reakcióit, valamint a bérekkel kapcsolatos várakozásait mutatja be. Az elemzés az MKIK GVI féléves, 2023. áprilisi konjunktúrafelvételének adatain alapul, melynek keretében összesen 2061 hazai vállalkozást kérdeztünk meg.

A versenyszférához sorolt hazai cégek majdnem kétharmada (61%) emelte vagy fogja még idén emelni az árait a minimálbér emelésére reagálva, fele (51%) pedig jelezte, hogy a tervezett beruházásokat elhalasztja. 2023-ra vonatkozóan a cégek 83%-a hajtott végre vagy tervez végrehajtani béremelést: a vállalkozások csaknem fele (49%) több mint 10%-os emelést tervez.

Nemzetközi tendenciák

Gazdasági Havi Tájékoztató 2023. június