keresés a weboldalon

Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

Hírlevél – november 18.

Magyar-Szlovén Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozó

A gazdasági kapcsolatok erősödését, a két ország vállalkozói közötti együttműködés szélesítését várják a szervezők, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Muravidéki Gazdasági Kamara, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusa a második alkalommal – ezúttal Lentiben, a Thermal Hotel Balance-ban – megrendezett Magyar-Szlovén Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozótól. A november 17-i rendezvényen megjelent vendégeket, a két ország fejlesztési minisztereit, vezető diplomatáit, a házigazda megye és város vezetőit, illetve a főszereplőket, a mintegy 40 vállalkozásvezetőt Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte.

„Célunk a kohézió, a jólét előmozdítása a határ mindkét oldalán, és ehhez a vállalkozások együttműködésére, a jó példák megismertetésére van szükség” – fogalmazott köszöntőjében Dr. Alexander Jevšek Szlovénia Fejlesztési és Európai Uniós Kohéziós Politikai minisztere hozzátéve, az együttműködéshez bizalomra van szükség. „A határok nem szabad, hogy elválasszanak minket, Európa egyetlen gazdasági térség – fogalmazott Dr. Navracsics Tibor Területfejlesztési miniszter, aki szerint a kölcsönös megértés és a béke alapját a kereskedelem és a gazdasági együttműködés jelenti. A miniszteri expozékat követően Matelj Rogelj A Szlovén Gazdasági Kamara Nemzetközi Üzleti Központja igazgatója a szlovén üzleti környezetről, Balogh Bernadett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Szlovén Tagozata elnöke a hazai gazdaságról tartott előadást. A zalaegerszegi Pylon ’94 Kft., illetve a lendvai VIRS bemutatkozását követően került sor a szervezett üzletember találkozókra, amelyeken a két ország több, mint 40 vállalkozása vett részt. Ahogy Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében fogalmazott, az első találkozókat remélhetőleg továbbiak követik, amelyek viszont a kölcsönösen előnyös hosszú távú együttműködéseket alapozzák meg a két ország vállalkozásai között.

Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! – Válságálló digitalizáció 2.0 – Országos rendezvény

Tisztelettel meghívjuk Önt a Vállalkozz digitálisan! rendezvénysorozat Válságálló digitalizáció 2.0 c. rendezvényére.

Részletek

  • Rendezvény dátuma: 2022. november 23.
  •  Rendezvény ideje: 13:00 – 15:00
  • Rendezvény helyszíne: online
  • Szervezők: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – Modern Vállalkozások Programja
  • A rendezvényen a részvétel díjmentes, azonban regisztrációhoz kötött.
Miről lesz szó? 

A nagy sikerű októberi online webináriumot követően november 23-án 13:00 órától ismét megrendezzük a Modern Vállalkozások Programja – Válságálló digitalizáció 2.0 online eseményt, amelynek fókuszában a költségek optimalizálása, a stabil ügyfélkör kialakítása és megtartása lesz, a vállalkozások szemszögéből. Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válsághelyzet, a növekvő energiaárak és az infláció komoly kihívás a kis-és közepesvállalkozások számára, a digitális fejlesztések azonban segíthetik felvenni a harcot a módosult körülményekkel.

Miért érdemes részt venni? 

A szakmai webinár első felében olyan kulcselőadások hangzanak el, amelyek elméleti és gyakorlati támogatást, use case-eket adnak a jelenlegi helyzetet átszövő kihívások megoldásához, míg a délután második részében a szakértők egy panelbeszélgetésben a digitalizáció és az energiahatékonyság kapcsolatát veszik gorcső alá.

Az előadók felkérése folyamatban.
A programváltozás jogát fenntartjuk.
Program: 
13:00 Köszöntő – Nagy Tibor

regionális vezető – IKT tanácsadó – Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

13:05 Nyitó előadás

Digitalizációval az energiahatékonyságért – Feldmájer Benjámin

fenntarthatósági vezető – Schneider Electric Zrt.

13:20 Változás, változtatás, válságálló vállalkozás – Nagy Tibor

regionális vezető – IKT tanácsadó – Modern Vállalkozások Programja

Milyen égető problémákra lehet hatékony és gyors válasz a digitalizáció egy kkv működésében? Merre induljon, aki tájékozódni szeretne és milyen gyorsan számíthat eredményre? A segítség minden kkv számára elérhető, könnyebben és gyorsabban, mint azt gondolná.

13:35 A gazdasági válság átok, vagy lehetőség? – Jagodics Tamás

vállalkozásvezetési tanácsadó – Cégmendzser

Az előadásában azok a lehetőségek kerülnek bemutatásra, hogy milyen döntéseket kell meghozni ahhoz, hogy cégünk nehéz gazdasági körülmények között is növekedni tudjon.

13:50 Hatékony csapatmunka? Bárhonnan! – Szlezák Péter

IT üzleti tanácsadó – System32 Kft.

Hatékonyabb munkatársak, alacsonyabb üzemelési költségek, nagyobb biztonság és folyamatos ellenőrzés a cégünk működése felett. Hogyan használjuk ki és állítsuk a cégünk szolgálatába a digitális fejlődésben rejlő lehetőségeket? Avagy mire elég havonta 2€ munkatársanként?

14:05 Hogyan spórolj a digitalizáció segítségével?  – költségmentes trükkök vállalkozásoknak – Juhász Viktor

ügyvezető – iSolutions Kft.

Az előadásból kiderül, hogy milyen egyszerű, a cégek mindennapi rutinjába beilleszthető lépésekkel lehet akár plusz költségek nélkül is csökkenteni a kiadásokat. Az itt-ott elfolyó kisebb-nagyobb összegek egy alapos és szakszerű átvizsgálást követően racionalizálhatóak és kezelhetővé válnak. Az elméleti oldal mellett a gyakorlatba is átültethető, az optimalizált működést elősegítő öt pontos check-list is az előadás részét képzi, amely mentén minden döntéshozó felmérheti, hogy vállalkozása melyik területen és mennyit pazarol.

14:20 Digiméter 2022 eredmények – Pintér Róbert

adjunktus – Budapesti Corvinus Egyetem

projektvezető – Digiméter

A Digiméter elsődleges célja a hazai kis- és középvállalkozások digitalizációjának felmérése, illetve támogatása a leghatékonyabb fejlesztési irányok felé. Három éve készülnek mérések, az előadásból megtudhatjuk az idei eredményeket.

14:30 Panelbeszélgetés – Digitalizáció hajtotta vállalati energiahatékonyság

A Digitalizáció hajtotta vállalati energiahatékonyság című panelbeszélgetés során a szakértők arra törekszenek, hogy bemutassák, a digitalizációhoz kapcsolódó eszközök miként járulhatnak hozzá a hatékonyságnöveléshez, és segítségükkel milyen típusú hatékonysági lépések végezhetőek el – legyen szó beruházásról, fejlesztésről vagy a mindennapi praktikumok, rutinok bevezetéséről.
Gyakorlati példákon keresztül igyekeznek segítséget nyújtani a cégeknek abban, hogy a digitalizációt miként használják az energiahatékonyságuk növelésében is. Erre konkrét példaként felhőmigráció, a felhőbe költözés, mint költség- és energiaoptimalizáló megoldás kerül górcső alá, olyan kérdésfelvetéseken keresztül, minthogy az informatikai rendszerek és működési háttér újragondolásával, hogy spórolhat milliókat éves szintegy egy vállalkozás? A vállalkozások energia- és költségoptimalizálásának mikéntjére a szakma nagynevű szakértői és a legjobb megoldások szállítói közösen keresik a válaszokat.

Beszélgető partnerek: Feldmájer Benjámin, Jagodics Tamás, Juhász Viktor, Nagy Tibor, Szlezák Péter

Moderátor: Koleszár Péter – vezető IKT tanácsadó – Modern Vállalkozások Programja

Szervezők: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – Modern Vállalkozások Programja

Az esemény online kerül lebonyolításra. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az online platformhoz való csatlakozás folyamatát a rendezvényt megelőző napon e-mailben küldjük meg az előzetesen regisztrált érdeklődőknek.

Regisztráció: Amennyiben még nem rendelkezik ügyfélfiókkal, úgy a regisztrációs gombra kattintva létrehozhatja adatlapját és egyben véglegesítheti rendezvényregisztrációját.

Amennyiben már rendelkezik ügyfélfiókkal, úgy kérjük a www.vallalkozzdigitalisan.hu oldalon, a jobb felső sarokban található Belépés gombra kattintva lépjen be a felületre és ott válassza ki a rendezvényt, amelyre regisztrálni kíván. Ha jelszavát elfelejtette, úgy kérjük, hogy használja a jelszó emlékeztető funkciót.

A regisztráció sikerességéről minden esetben automatikus üzenetet küldünk. Amennyiben ezt az üzenetet nem kapta meg, vagy egyéb felmerülő kérdés esetén keressen minket a rendezvenyek@ginop-mkik.hu e-mail címen.

 

MKIK GVI: Gazdasági havi tájékoztató – 2022. október

2022. szeptember 26. és október 5-e között zajlott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) energiaárak emelkedésének hatásait vizsgáló kérdőíves adatfelvétele.

Ennek keretében 1378 hazai vállalkozás válaszolt az áremelkedéssel kapcsolatos tapasztalataira és az erre adott reakcióira vonatkozó kérdésekre. Az alábbi elemzésben a vállalkozások által meghozott kiadáscsökkentő és energiatakarékossági lépésekről olvashatnak.

Gazdasági Havi Tájékoztató – 2022. október